Het bedrijfsboek bestaat niet

Focus brengt je verder, is de algemene opinie. Ook bij Mooi Vastgelegd focussen we graag. En wel op het maken van jubileumboeken en bedrijfsboeken.

Bedrijfsboeken
‘Er zijn drie manieren om beter te gaan schrijven’, zei een van mijn schrijfdocenten eens: lezen, lezen, lezen. Aangezien de focus bij Mooi Vastgelegd ligt op het schrijven van jubileumboeken en bedrijfsboeken, laat het zich makkelijk raden welke boeken ik momenteel graag lees. Juist, jubileum- en bedrijfsboeken. De afgelopen week las ik het boek 160 jaar Etna Breda. En momenteel heb ik mijn tanden gezet in een boek over de bedrijfsgeschiedenis van TOMADO. Wat langer geleden, las ik IKEA, de successtory van een eigenzinnig bedrijf. Mijn conclusie na het lezen van onder andere deze boeken is: hét bedrijfsboek bestaat niet. De vorm varieert, van een compact boekje in A5 formaat tot een pil van bijna tweehonderd pagina’s.
De taal van bedrijfsboeken
Opvallend vaak wordt in de bedrijfsboeken die ik heb gelezen, gekozen voor een chronologische volgorde. Ook wordt een breder tijdsbeeld geschetst dan alleen de bedrijfshistorie. En ondanks dat het gaat om gebeurtenissen in het verleden, wordt de keuze gemaakt voor een historische tegenwoordige tijd. Dat geeft het verhaal meer vaart en zorgt voor meer betrokkenheid van de lezer.
Opdracht voor jubileumboek
De komende maanden zetten we met Mooi Vastgelegd onze tanden in een prachtig nieuw project, het maken van een jubileumboek over een organisatie die aan de vooravond staat van een fusie en haar 25-jarig organisatie-DNA graag wil laten vastleggen. Samen met onze opdrachtgever bepalen we het concept. We duiken vervolgens in het organisatiearchief en gaan onder andere (oud)medewerkers interviewen. En dan wordt het schrijven, schrijven en nog eens schrijven. In samenwerking met onze vormgevers zal er een boek ontstaan, waarvan de inhoud nu nog niet vastligt maar die zich de komende tijd zal openbaren. Aan ons om er woorden aan te geven. En dat doen we, net als bij het bewaarmagazine dat we eind 2016 maakten, in copyteam. Want waar de een dan vastzit, heeft de ander een idee voor een vervolg. Dat werkt snel en effectief.
Uw jubileumboek
Plannen voor het laten maken van een jubileumboek? Hét jubileum- of bedrijfsboek bestaat niet, maar úw boek wel. Als het verhaal leidend moet zijn, laat Mooi Vastgelegd dan meedenken en uw plannen uitvoeren. Samenwerken aan zo’n mooi project begint met elkaar ontmoeten. Nodig Mooi Vastgelegd uit bij uw bedrijf voor een gratis brainstorm van één uur.
Boek hier uw gratis brainstormsessie van één uur voor úw jubileumboek.