Uw levensverhaal vastleggen in een biografie.

Bij een biografie denken mensen vaak nog altijd aan een dik boekwerk dat van a tot z over iemands leven gaat. Je kunt echter ook inzoomen op een bepaalde periode, kiezen voor een thema of een uitwerking in een bepaalde vorm, zoals in dichtvorm. Recent kreeg ik een biografisch werk in handen waar foto´s het grootste deel van een levensverhaal vertelden. De tekst was ter ondersteuning.
Levensverhaal schrijven
Dat ik dit werk mocht inkijken, was op zich al bijzonder. De maakster had het op de eerste plaats voor haarzelf gemaakt. Inmiddels is er ook een exemplaar voor haar man en kinderen. Zo´n twee jaar geleden sprak ik met haar over het maken van een levensverhaal. Ze wilde tips omdat ze zelf maar niet verder kwam, terwijl ze dolgraag iets met haar verhaal wilde doen om de belangrijkste feiten en gebeurtenissen niet verloren te laten gaan. ‘Waar moet ik beginnen?’ was haar belangrijkste vraag. Na wat heen en weer gepraat, was mijn antwoord simpel: ‘Begin gewoon, het maakt niet uit waar, maar begin en ga door.’
Teksten en beelden
Ze vond het een gouden tip. Maar toch, als ze begon met schrijven, raakte ze verstrikt in de details. “Ik denk in beelden” zei ze tijdens een volgende ontmoeting. “Laat de beelden dan je verhaal vertellen” was mijn reactie. Pas toen ze afstapte van het idee dat het maken van haar levensverhaal volgens een vast format moest, kwam ze echt op gang. Met foto´s uit haar leven als uitgangspunt vormde haar levensverhaal zich als vanzelf. Soms werkte ze chronologisch, soms thematisch. Dat maakte niet uit; het was háár verhaal.
Gewoon doen
Wat zoveel mensen zich voornemen, maar waar het vervolgens nooit van komt, heeft zij gewoon gedaan. Twee jaar lang gaf het haar plezier om eraan te werken. Nu is haar biografie een prachtig cadeau voor haar man en kinderen, maar bovenal een geschenk aan haarzelf. Zij heeft haar eigen verhaal namelijk de moeite waard gevonden.
Format levensverhaal
Ook bij Mooi Vastgelegd hanteren we geen strikt format. De vorm hangt immers af van wat u met het verhaal wilt. Daarover van gedachten wisselen? Douwe Soepboer en ik gaan graag met u in gesprek als u het vastleggen van uw levensverhaal of ondernemerservaringen wilt uitbesteden aan professionals.
Mail naar hennie@mooivastgelegd.nl voor het inplannen van een oriënterend gesprek over het vastleggen van uw verhaal.